Tenul senil apare după vârsta de 50 de ani, în urma modificărilor legate de apropierea menopauzei și indiferent de tipul de ten de dinaintea acestora.
Modificările hormonale influenţează sănătatea și starea de bine, având impact inclusiv la nivelul pielii. Odată cu menopauza apar tulburările vasculare şi pigmentare pe faţă, gât, mâini și elasticitatea pielii se pierde. Așadar, tenul senil nu este un tip de ten aparte, de sine stătător. Semnele de îmbătrânire și modificările hormonale se instalează atât pe un ten uscat, cât şi pe un ten gras, iar acestea se transformă, cauzând apariția tenului senil.
Înțelepciunea și încrederea în sine cresc odată cu vârsta, însă nivelurile hormonale nu beneficiază de niciun fel de creștere pe măsură ce îmbătrânim. În perioada menopauzei, nivelurile scăzute de estrogen au un impact foarte mare asupra tenului. Mai puțin estrogen înseamnă că pielea devine ridată, flască, lipsită de fermitate. Din fericire, unele dintre efectele îmbătrânirii asupra pielii pot fi ameliorate, dacă nevoile specifice de îngrijire sunt satisfăcute.
Menopauza produce multe modificări ale pielii. Corpul nu mai produce cantitatea normală de colagen, iar acest lucru afectează sănătatea și frumusețea tenului. Grăsimea de sub piele se pierde ușor și elasticitatea pielii scade. De asemenea, modificările hormonale fac ca tenul să devină mai uscat, ceea ce poate provoca apariția liniilor fine și a ridurilor, în special în jurul gâtului, maxilarului și obrajilor. Liniile și ridurile care apar cu menopauza sunt cele din jurul buzelor și „laba gâștei”, la extremitatea pleoapelor.
Atunci când tratăm un ten senil trebuie să avem în vedere mai ales următoarele aspecte:
- Circulația sangvină
- Tonusul muscular
- Hidratarea
Printre trucurile îngrijirii tenului senin se numără și:
Curățarea este un pas important pentru îngrijirea pielii – în special în această perioadă. Pe măsură ce pielea îmbătrânește, ea devine mai uscată și poate beneficia de un plus de hidratare. Cheia menținerii hidratării este utilizarea produselor de curățare potrivite pentru pielea uscată. Așadar, optați pentru o formulă cremoasă, care oferă un plus de hidratare, în loc de spumă sau gel.
Hidratarea este cel mai important pas al îngrijirii pielii, după menopauză, deoarece glandele sebacee ale pielii nu mai sunt la fel de active. O cremă mai bogată va oferi pielii toată hidratarea de care are nevoie, mai ales noaptea. Dușurile lungi și fierbinți ar trebui evitate, iar crema ar trebui aplicată imediat după baie. Aceast lucru ajută la menținerea hidratării.
Somnul odihnitor va ajută pielea să arate proaspătă și mușchii faciali să se relaxeze. Somnul poate ajuta la prevenirea cearcănelor și oferă corpului o șansă reală de revitalizare. Lipsa somnului poate afecta sistemul hormonal și metabolismul, accelerând procesul de îmbătrânire. 7 până la 9 ore de somn sunt necesare în fiecare noapte.