Factori cheie

  • Activitatea fizică insuficientă reprezintă 1 din cei 10 factori principali de risc de deces la nivel mondial.
  • Activitatea fizică insuficientă reprezintă un factor de risc cheie pentru bolile cronice netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul.
  • Activitatea fizică are beneficii semnificative pentru sănătate și contribuie la prevenirea bolilor netransmisibile.
  • La nivel global, 1 din 4 adulți nu este suficient de activ.
  • Mai mult de 80% din populația adolescenților este insuficient de activă fizic.
  • Politicile care se adresează activității fizice insuficiente sunt operaționale în 56% din Statele Membre ale OMS.
  • Statele Membre OMS au fost de acord să insuficiența activității fizice cu 10% până în 2025.

Ce este activitatea fizică?

OMS definește activitatea fizică drept orice mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici, care necesită consum de energie – inclusiv activitățile întreprinse pe timp de lucru, joacă, treburi casnice, călătorii, și angajarea în activități recreative.

Termenul de „activitate fizică” nu trebuie confundat cu „exercițiu”, care este o subcategorie a activității fizice. Exercițiul este o activitate planificată, structurată, repetitivă, și are scopul de a îmbunătăți sau de a menține tonusul uneia sau a mai multor componente fizice. Atât activitatea fizică de intensitate moderată cât și cea de intensitate ridicată aduc beneficii pentru sănătate.

Cât de multă activitate fizică este recomandată?

OMS recomandă:

Copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 5-17 ani

  • Ar trebui să facă cel puțin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată spre intensă zi de zi.
  • Activitatea fizică pentru mai mult de 60 de minute pe zi, va genera beneficii suplimentare de sănătate.
  • Ar trebui să aibă activități care să întărească musculatura și sistemul osos, de cel puțin 3 ori pe săptămână.

Adulți cu vârsta cuprinsă între 18-64 ani

  • Ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe tot parcursul săptămânii, sau cel puțin 75 de minute de activitate fizică intensă pe tot parcursul săptămânii, sau o combinație a nivelului de activitate fizică moderat cu cel intens.
  • Pentru beneficii suplimentare pentru sănătate, adulții ar trebui să crească incidența activității fizice de intensitate moderată până la 300 de minute pe săptămână, sau echivalent.
  • Activitățile de întărire a musculaturii ar trebui să fie făcute implicând grupe musculare majore în 2 sau mai multe zile pe săptămână.

Adulți cu vârsta de 65 ani și peste

  • Ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe tot parcursul săptămânii, sau cel puțin 75 de minute de activitate fizică intensă pe tot parcursul săptămânii, sau o combinație a nivelului de activitate fizică moderat cu cel intens.
  • Pentru beneficii suplimentare pentru sănătate, adulții ar trebui să crească incidența activității fizice de intensitate moderată până la 300 de minute pe săptămână, sau echivalent. .
  • Persoanele care prezintă o mobilitate precară ar trebui să efectueze activitate fizică cu scopul de a îmbunătăți echilibrul și pentru a preveni căderile, timp de 3 sau mai multe zile pe săptămână.
  • Trebuie desfășurate activități pentru întărirea musculaturii implicând grupe musculare majore, timp de 2 sau mai multe zile pe săptămână.

Intensitatea diferitelor forme de activitate fizică variază în funcție de fiecare persoană. În scopul de a fi benefică pentru sănătatea cardiorespiratorie, activitatea ar trebui să fie efectuată în reprize cu o durată de cel puțin 10 minute.

Beneficiile activității fizice și riscul unei activități fizice insuficiente

Activitatea fizică de intensitate moderată practicată în mod regulat – cum ar fi mersul pe jos, ciclismul, sau activitățile sportive, prezintă avantaje importante pentru sănătate. La toate vârstele, avantajul de a fi activ fizic este mai important decât eventualele prejudicii, cum ar fi accidentele. O activitate fizică este mai bună decât lipsa acesteia. Devenind mai activi pe parcursul zilei, în diverse moduri simple, oamenii pot destul de ușor să atingă nivelurile recomandate de activitate.

Nivelurile adecvate de activitate fizică regulată:

  • îmbunătățesc tonusul muscular și cardiorespirator;
  • îmbunătățesc funcționalitatea și sănătatea oaselor;
  • reduc riscul de hipertensiune arterială, boală coronariană, accident vascular cerebral, diabet, cancer de sân și cancer de colon și depresie;
  • reduc riscul de dezechilibru precum și al fracturilor vertebrale sau de șold
  • sunt fundamentale pentru echilibrul energetic și controlul greutății.

Activitatea fizică insuficientă reprezintă 1 din cei 10 factori de risc principali pentru mortalitatea globală și este în creștere în multe țări, contribuind la povara bolilor netransmisibile. Acest factor afectează starea generală de sănătate la nivel mondial. Persoanele care nu sunt suficient de active prezintă un risc de deces cu 20% până la 30% mai mare în comparație cu persoanele care sunt suficient de active.

Nivelurile de activitate fizică insuficientă

La nivel global, aproximativ 23% dintre adulți cu vârsta de 18 ani și peste, nu au fost suficient de activi în 2010 (20% bărbați și 27% femei). În țările cu venituri mari, 26% dintre bărbați și 35% dintre femei au fost suficient de activi fizic, comparativ cu 12% dintre bărbați și 24% dintre femeile din țările cu venituri mici. Nivelul scăzut sau scăderea nivelului activității fizice de cele mai multe ori corespunde cu un nivel ridicat sau în creștere a produsului național brut. Scăderea activității fizice este parțial cauza inacțiunii în timpul liber și a comportamentului sedentar la locul de muncă și acasă. De asemenea, o creștere a utilizării „pasive” a mijloacelor de transport, contribuie de asemenea, la o activitate fizică insuficientă.

La nivel global, 81% dintre adolescenții cu vârste între 11-17 ani au fost suficient de activi fizic în 2010. Adolescentele au fost mai puțin active decât băieții adolescenți. Astfel 84% dintre băieți au fost activi fizic, în timp ce numai 78% dintre fete se pot lăuda cu acest lucru. Cifrele evidențiază nerespectarea recomandărilor OMS.

O serie de factori de mediu legați de urbanizare pot descuraja oamenii să devină mai activi, precum:

  • teama de violență și criminalitate în zonele de recreere
  • densitatea mare a traficului
  • calitatea scăzută a aerului, poluare
  • lipsa de parcuri, trotuare și a facilităților de sport/recreere.

Cum să creștem nivelul de activitate fizică?

Atât societatea în general, cât și indivizii pot lua măsuri pentru a spori activitatea fizică. În 2013, Statele Membre OMS au convenit o țintă de reducere a activității fizice insuficiente la 10% până în 2025, incluzând strategiile pentru a realiza acest deziderat în „Planul de Acțiune Globală pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Netransmisibile pentru anii 2013-2020”.

Politicile pentru creșterea activității fizice trebuie să se asigure că:

  • în cooperare cu sectoarele relevante este promovată activitatea fizică prin activitățile zilnice;
  • mersul pe jos, ciclismul și alte forme active de transport sunt accesibile și în condiții de siguranță pentru toți;
  • politicile forței de muncă încurajează activitatea fizică la locul de muncă;
  • școlile au spații sigure și facilități pentru studenți care să le permită să își petreacă timpul liber în mod activ;
  • calitatea educației fizice sprijină copiii să dezvolte modele de comportament care îi vor ține activi fizic pe tot parcursul vieții;
  • sporturile și facilitățile de recreere oferă oportunități tuturor să facă sport

Planurile și politicile de abordare a lipsei de activitate fizică au fost dezvoltate în aproximativ 80% din Statele Membre OMS, deși acestea au fost operaționale în doar 56% din state în 2013. Autoritățile naționale și locale adoptă de asemenea politici pe diverse sectoare pentru a promova și înlesni activitatea fizică.

Răspunsul OMS

„Strategia Globală privind alimentația, Activitatea Fizică și Sănătatea”, adoptată de Adunarea Mondială a Sănătății în 2004, descrie acțiunile necesare pentru creșterea activității fizice în întreaga lume. Strategia îndeamnă părțile interesate să ia măsuri la nivel global, regional și local, pentru a crește activitatea fizică.

„Recomandările Globale privind Activitatea Fizică pentru Sănătate”, publicate de OMS în 2010, se concentrează pe prevenirea primară a bolilor netransmisibile prin intermediul activității fizice. Se propun diferite opțiuni politice pentru a ajunge la nivelurile recomandate de activitate fizică la nivel global, cum ar fi:

  • dezvoltarea și punerea în aplicare a orientărilor naționale de sănătate-îmbunătățirea nivelului de activitate fizică;
  • integrarea activității fizice în alte sectoare politice, în scopul de a asigura faptul că politicile și planurile de acțiune sunt coerente și complementare;
  • utilizarea mass-media pentru sensibilizarea populației cu privire la beneficiile de a fi activi fizic;
  • supravegherea și monitorizarea acțiunilor de promovare a activității fizice

Pentru a măsura activitatea fizică a adulților, OMS a dezvoltat Chestionarul Global de Activitate Fizică (GPAQ). Acest chestionar va ajuta țările să monitorizeze activitatea fizică insuficientă drept unul dintre principalii factori de risc pentru bolile netransmisibile. GPAQ a fost integrat în abordarea etapizată a OMS, care este un sistem de supraveghere pentru principalii factori de risc ai bolilor netransmisibile.

Un modul pentru evaluarea activității fizice insuficiente în rândul elevilor a fost integrat în Chestionarul Global de Sănătate al Scolarilor (GSHS). GSHS este un proiect de chestionar al OMS conceput pentru a ajuta țările să măsoare și să se evalueze comportamentale factorilor de risc și a factorilor de protecție în 10 domenii-cheie în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani.

În 2013, Adunarea Mondială a Sănătății a convenit asupra unui set global de obiective voluntare, care includ o reducere cu 25% a mortalității premature datorate bolilor netransmisibile și o scădere de 10% a activității fizice insuficiente până în anul 2025. „Planul de Acțiune Globală pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Netransmisibile pentru anii 2013-2020” îndrumă Statele Membre OMS și alte Agenții ONU cu privire la modul în care se pot atinge în mod eficient aceste obiective. Un sector specific de instrumente este în curs de dezvoltare de către OMS, menit să sprijine Statele Membre în implementarea acțiunilor și atingerea obiectivelor.

OMS a stabilit mai multe parteneriate pentru a sprijini Statele Membre în eforturile lor de a promova activitatea fizică – acestea includ Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cltură (UNESCO), Organizația Națiunilor Unite a Sportului pentru Dezvoltare și Pace (UNOSPD) și un Memorandum de Înțelegere cu Comitetul Internațional Olimpic (CIO).

Acest site folosește cookie-uri. Utilizand site-ul esti de acord cu folosirea cookie-urilor, în conformitate cu politica noastra de utilizare a acestora. Afla mai multe!

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close