Factori-cheie

  • La nivel mondial obezitatea s-a dublat din 1980.
  • În 2014, mai mult de 1,9 miliarde de adulți, de 18 ani și peste, au fost supraponderali. Dintre aceștia, peste 600 de milioane au fost obezi.
  • 39% dintre adulții cu vârsta de 18 ani și peste au fost supraponderali în 2014, iar 13% dintre aceștia au fost obezi.
  • Majoritatea populației lumii trăiește în țări în care excesul de greutate și obezitatea ucide mai mulți oameni decât subponderabilitatea.
  • 41 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi în 2014.
  • Obezitatea poate fi prevenită.

Ce reprezintă excesul de greutate și obezitatea?

Excesul de greutate și obezitatea sunt definite ca fiind acumulări anormale sau excesive de grăsime care pot afecta sănătatea.

Indicele de masă corporală (IMC) este un simplu indice de greutate pentru înălțime, care este de obicei folosit pentru a clasifica excesul de greutate și obezitatea la adulți. Acesta este definit raportul dintre greutatea unei persoane în kilograme  și înălțimea sa în metri pătrați (kg/m2).

Obezitatea la Adulți

Pentru adulți, OMS definește excesul de greutate și obezitatea după cum urmează:

  • Excesul de greutate este reprezentat de un IMC mai mare sau egal cu 25;
  • Obezitatea se consideră atunci când  IMC este mai mare sau egal cu 30.

IMC oferă cel mai util nivel de măsură pentru excesul de greutate și pentru obezitate, deoarece este identic pentru ambele sexe și pentru toate vârstele de adulți. Cu toate acestea, ar trebui să fie considerat un ghid dur, deoarece aceasta poate să nu corespundă cu același grad de grăsime la diferite persoane. Pentru copii, trebuie totuși să fie luată în considerare vârsta atunci când se definește excesul de greutate și obezitatea.

Copiii sub vârsta de 5 ani

Pentru copiii sub vârsta de 5 ani:

  • excesul de greutate este greutatea raportată la înălțime mai mare cu 2 abateri standard față de Standardele OMS Medii de creștere a copiilor;
  • obezitatea este o greutate raportată la înălțime mai mare de 3 deviații standard față de Standardele OMS medii de creștere ale copiilor.

Tabele și Grafice: Standardele OMS de creștere a copiilor pentru copiii aflați sub vârsta de 5 ani

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5–19 ani

Excesul de greutate și obezitatea pentru copii cu vârste cuprinse între 5-19 ani sunt definite după cum urmează:

  • excesul de greutate este IMC-pentru-vârstă mai mare de 1 abatere standard peste Referința OMS medie de Creștere;
  • obezitatea este IMC mai mare de 2 abateri standard peste Referința medie de creștere a OMS.

Aspecte legate de excesul de greutate și obezitate

Iată câteva estimări globale recente ale OMS.

  • În 2014, mai mult de 1,9 miliarde de adulți cu vârsta de 18 ani și peste erau supraponderali. Dintre acestea, peste 600 de milioane de adulti erau obezi.
  • În general, aproximativ 13% din populația adultă a lumii (11% dintre bărbați și 15% dintre femei) erau obezi în 2014.
  • În 2014, 39% dintre adulți cu vârsta de 18 ani și peste (38% dintre bărbați și 40% dintre femei) au fost supraponderali.
  • Prevalența de obezitate la nivel mondial mai mult decât că s-a dublat între anii 1980 și 2014.

În 2014, aproximativ 41 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi. Considerate ca fiind probleme specifice țărilor cu venituri mari, excesul de greutate și obezitatea sunt acum în creștere în țările cu venituri mici și mediii, aspect întâlnit cu precădere în mediul urban. În Africa, numărul de copii care sunt supraponderali sau obezi s-a dublat de la 5,4 milioane în 1990 la 10,6 milioane în 2014. Aproape jumătate dintre copiii sub 5 ani, care au fost supraponderali sau obezi, în 2014, trăiau în Asia.

Excesul de greutate și obezitatea cauzează mai multe decese în lume decât subponderabilitatea. La nivel global există mai multe persoane obeze decât subponderale – acest lucru se întâmplă în fiecare regiune, cu excepția zonelor din Africa sub-Sahariană și Asia.

Ce anume cauzează obezitatea și excesul de greutate?

Cauza fundamentală a obezității și a excesului de greutate este un dezechilibru energetic între caloriile consumate si caloriile arse. La nivel global has been:

  • un aport crescut de alimente cu energie densă care sunt bogate în grasimi;
  • o creștere în inactivitate fizică, ca urmare a dezvoltării numerice a formlelor de muncă de natură sedentară, schimbarea modurilor de transport, și creșterea gradului de urbanizare.

Schimbările modelelor de dietă și de activitate fizică sunt adesea rezultatul schimbărilor sociale și de mediu asociate cu dezvoltarea și lipsa de susținere a politicilor în sectoare precum sănătatea, agricultura, transportul, urbanismul, mediul, prelucrarea produselor alimentare, distribuția, marketingul și educația.

Care sunt consecințele comune ale excesului de greutate şi a obezităţii asupra sănătăţii?

Un IMC ridicat reprezintă un factor major de risc pentru bolile cronice netransmisibile, cum ar fi:

  • boli cardiovasculare (în principal, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale), care au fost principala cauză de deces în 2012;
  • diabet zaharat;
  • afecțiuni ale aparatului locomotor (în special osteoartrita – o  boală degenerativă a articulațiilor extrem de invalidantă);
  • unele tipuri de cancer (inclusiv endometrial, de sân, ovarian, de prostată, ficat, vezică biliară, rinichi și colon).

Riscul pentru aceste boli netransmisibile crește, proporțional cu creșterea IMC.

Obezitatea infantilă este asociată unui risc mai mare de obezitate, moarte prematură și handicap la vârsta adultă. Însă, în plus față de creșterea riscurilor viitoare, copii obezi întâmpină dificultăți de respirație, prezintă risc crescut de fracturi, hipertensiune arterială, markeri precoce de boli cardiovasculare, rezistența la insulină și efecte psihologice.

Confruntarea cu o dublă povară a bolii

Multe state cu venituri mici și medii se confruntă cu o „dublă povară” a bolii.

  • În timp ce aceste țări continuă să se confrunte cu probleme de boli infecțioase și malnutriție, se confruntă de asemenea cu o creștere rapidă factorilor de risc generatori de boli netransmisibile precum obezitatea și excesul de greutate, aspecte întâlnite cu precădere în mediul urban.
  • Nu este mai puțin frecvent întâlnită coexistența malnutriției și a obezității în aceeași țară, în aceeași comunitate și în aceeași gospodărie.

Copii din țările cu venituri mici și medii țări sunt mult mai vulnerabili la o alimentație prenatală inadecvată, precum și la o alimentație precară a sugarului și a copilului mic. În același timp, acești copii sunt expuși la alimente bogate în grăsimi, în zahăr, sare de mare, la alimente bogate în calorii și sărace în micronutrienți, care tind să prezinte un cost mai mic, însă au un nivel mai scăzut de calitate nutritivă. Aceste obiceiuri alimentare, coroborate cu un nivel scăzut de activitate fizică, conduc la creșterea bruscă a obezității infantile, în timp ce problemele de subnutriție rămân nerezolvate.

Cum poate fi redus excesul de greutate și obezitatea?

Excesul de greutate și obezitatea, precum și reflectarea acestora în prezența bolilor netransmisibile, pot fi în mare măsură prevenite. Susținerea de către medii și comunități este fundamentală în formarea alegerilor oamenilor, ajutându-i să înțeleagă faptul că alegerea unor alimente sănătoase combinate cu activitatea fizică reprezintă cea mai simplă alegere pentru prevenirea excesului de greutate și a obezității.

La nivel individual, oamenii pot face următoarele:

  • pot să-și limiteze aportul de energie din grăsimi saturate și zaharuri;
  • pot să crească consumul de legume și fructe, precum și de cereale integrale și nuci;
  • pot să se angajeze în activități fizice regulate (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute săptămânale pentru adulți).

Responsabilitatea individuală poate avea un efect deplin, numai în cazul în care oamenii au acces la un stil de viață sănătos. Prin urmare, la nivel social, este importantă sprijinirea persoanelor în vederea urmării recomandărilor de mai sus, printr-o implementare susținută de statistici și politici care fac posibilă activitatea fizică regulată și mai accesibilă alimentația sănătoasă pentru toată lumea, în special pentru persoanele mai sărace. Un exemplu de astfel de politică este o taxă pe zahăr și băuturi îndulcite.

Industria alimentară poate juca un rol semnificativ în promovarea unei alimentații sănătoase prin:

  • reducerea conținutului de grăsime sare și zahăr din produsele alimentare prelucrate;
  • asigurarea faptului că sunt disponibile variante alimentare sănătoase și hrănitoare la prețuri accesibile pentru toți consumatorii;
  • restricționarea comercializării de alimente bogate în zahăr, sare și grăsimi, mai ales acele alimente destinate copiilor și adolescenților;
  • asigurarea disponibilității unor alegeri alimentare sănătoase și sprijinirea practicării activității fizice regulate la locul de muncă.

Răspunsul OMS

Adoptată de către Adunarea Mondială a Sănătății în 2004, „Strategia Globală a OMS privind Alimentația, Activitatea Fizică și Sănătatea”, descrie acțiunile necesare pentru susținerea alimentației sănătoase și a activității fizice regulate. Strategia invită toate părțile interesate să ia măsuri la nivel global, regional și local pentru a îmbunătăți dieta și modelele de activitate fizică la nivelul populației.

Declarația Politică a Reuniunii la Nivel Înalt a Adunării Generale a Națiunilor Unite privind Prevenirea și Controlul Bolilor Netransmisibile, din septembrie 2011, recunoaște importanța critică a reducerii nivelului de alimentație nesănatoasă și a lipsei de activitate fizică. Declarația politică se angajează să promoveze punerea în aplicare a „Strategiei Globale OMS privind Alimentația, Activitatea Fizică și Sănătatea”, inclusiv, după caz, prin introducerea unor politici și acțiuni care vizează promovarea unei alimentații sănătoase și creșterea activității fizice la nivelul întregii populații.

OMS a dezvoltat, de asemenea, „Planul de Acțiune Globală pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Netransmisibile pentru anii 2013-2020”, care își propune să se alinieze la angajamentele din Declarația Politică a ONU privind bolile cronice netransmisibile, care a fost aprobat de către Șefii de Stat și de Guvern în luna Septembrie din 2011. „Plan de Acțiune Global” va contribui la progresul celor 9 obiective globale privind bolile netransmisibile, obiective ce se doresc a fi atinse până în 2025, inclusiv reducerea cu până la 25% a mortalității premature datorate bolilor netransmisibile până în 2025 și stoparea creșterii la nivel global a obezității, atingând aceleași cifre din 2010.

În 2016, Adunarea Mondială a Sănătății a salutat raportul Comisiei de Stopare a Obezității infantile și cele 6 recomandări ale acesteia pentru abordarea mediului obezogenic în perioade critice în decursul vieții, cu scopul de a combate obezitatea infantilă. Adunarea a solicitat Directorului General dezvoltarea unui plan de implementare pentru determinarea acțiunilor suplimentare viitoare.

Acest site folosește cookie-uri. Utilizand site-ul esti de acord cu folosirea cookie-urilor, în conformitate cu politica noastra de utilizare a acestora. Afla mai multe!

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close