Anumiți factori pot declanșa sau agrava acneea, în timp ce alți factori, incriminați de-a lungul timpului, nu agravează în realitate această problemă si reprezintă doar mituri.
Factorii care agravează acneea sunt:
Hormoni. Androgenii sunt acei hormoni ale căror niveluri cresc atât la băieți, cât și la fete, în perioada pubertății. Acest lucru determină mărirea glandelor sebacee și creșterea producției de sebum. Modificările hormonale legate de sarcină și de utilizarea contraceptivelor orale pot, de asemenea, să afecteze producția de sebum. Și cantități mai mici de androgeni pot agrava acneea.
Anumite medicamente. Exemplele includ medicamente care conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu.
Cura de slăbire. Studiile arată faptul că anumiți factori alimentari, inclusiv laptele degresat și alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, gogoșile și chipsurile, pot agrava acneea. Ciocolata a fost mult timp suspectată că ar agrava acneea. Un anumit studiu a arătat că consumul de ciocolată poate cauza agravarea simptomelor. Sunt necesare studii suplimentare pentru a arăta de ce și a afla dacă persoanele care suferă de acnee ar putea fi tratate și cu ajutorul alimentației.
Stres. Stresul poate agrava acneea.
Mituri
Acești factori au un efect redus sau nu au deloc efect asupra acneei:
Alimentele grase. Consumul de alimente grase nu are niciun efect asupra acneei. Există o excepție: dacă persoana care suferă de acnee lucrează în spații murdare, mai ales cu grăsime, cum ar fi o bucătărie. Uleiul se lipește de piele în acest caz și poate bloca foliculii. Acest lucru irită pielea și agravează acneea.
Igiena. Acneea nu este cauzată de murdărie. De fapt, spălarea sau curățarea excesivă cu săpunuri sau substanțe chimice dure irită pielea și poate agrava acneea.
Produsele cosmetice. Cosmeticele nu agravează neapărat acneea, mai ales produsele de machiaj fără ulei, care nu blochează porii (noncomedogenice).