Bolile cardiovasculare sunt provocate de afecțiuni ale inimii și ale vaselor de sânge, și includ boli coronariene (infarct miocardic), boli cerebrovasculare (accident vascular cerebral), creșterea tensiunii arteriale (hipertensiune arterială), boli arteriale periferice, boli reumatismale, congenitale, boli de inimă și insuficiență cardiacă. Principalele cauze ale bolilor cardiovasculare sunt consumul de tutun, lipsa activității fizice, o dietă nesănătoasă și consumul excesiv de alcool.

Î: Ce pot face pentru a evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral?

R: OMS estimează că peste 17,5 milioane de oameni au murit în 2012 de boli cardiovasculare, precum atacul de cord sau accidentele vasculare cerebrale. Contrar credintei populare, mai mult de 3 din 4 din aceste decese au avut loc în țările cu venituri medii și mici, iar bărbații și femeile au fost afectați în mod egal.

Vestea bună, este totuși că 80% din atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale premature pot fi prevenite. O alimentaţie sănătoasă, activitatea fizică regulată, și evitarea produselor din tutun sunt cheia prevenției. Verificarea și controlul factorilor de risc pentru bolile de inimă și accident vascular cerebral, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat și nivelul ridicat de zahăr din sânge sau diabetul zaharat, prezintă de asemenea, o importanță sporită.

Mențineți o alimentaţie sănatoasă: O alimentaţie echilibrată este esențială pentru sănătatea inimii și a sistemului de circulație. Aceasta ar trebui să includă o multime de fructe si legume, cereale integrale, carne slabă, pește și leguminoase cu restricții de sare, zahăr și grăsimi saturate. Alcoolul ar trebui să fie de asemenea, folosit cu moderație.

Mențineți o activitate fizică regulată: Cel puțin 30 de minute de activitate fizică regulată în fiecare zi ajută la menținerea tonusului cardiovascular; un minim de 60 de minute în majoritatea zilelor săptămânii vă ajută să vă mențieți greutatea într-o formă optimă.

Evitați consumul de tutun: Tutunul în orice formă (țigări, trabucuri, pipe, sau tutun masticabil) este foarte dăunător pentru sănătate. Expunerea la fumul de tutun este de asemenea periculoasă. Riscul de atac de cord si accident vascular cerebral începe să scadă imediat după ce o persoană încetează să utilizeze produsele din tutun, și poate scădea cu mai mult de jumătate după 1 an.

Verificați-vă și controlați-vă gradul global de risc cardiovascular: Un aspect important în prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare este furnizarea de tratament și consiliere persoanelor cu risc crescut (cei care prezintă risc cardiovascular de 10 ani au un procent de risc de 30%) și reducerea acestuia. O persoană care lucrează în domeniu vă poate estima riscul cardiovascular folosind simple grafice de risc și oferindu-vă sfaturi adecvate pentru gestionarea factorilor de risc.

  • Cunoașteți-vă tensiunea arterială: Hipertensiunea arterială de obicei nu are simptome, dar este una dintre cele mai mari cauze ce provoacă accidente vasculare cerebrale subite sau atac de cord. Este foarte important să vă verificați și să vă cunoașteți tensiunea arterială. Dacă aceasta este mare, va trebui să vă modificați stilul de viață incluzând o alimentaţie sanatoasă cu un aport mai redus de sare, să vă creșteți volumul de activitate fizică, și posibil să aveți nevoie și de medicamente pentru controlul tensiunii arteriale.
  • Cunoașteți-vă nivelul lipidelor din sânge: Nivelul ridicat de colesterol din sânge și un nivel anormal ale lipidelor din sânge crește riscul atacurilor de inimă și al accidentelor vasculare cerebrale. Colesterolul din sânge trebuie să fie controlat printr-o alimentaţie sănătoasă și, dacă este necesar, printr-o medicamentație adecvată.
  • Cunoașteți-vă nivelul de zahăr din sânge: Un nivel crescut de glucoză (diabet) crește riscul atacurilor de inimă și al accidentelor vasculare cerebrale. Dacă aveți diabet zaharat este foarte important controlul tensiunii arteriale și al nivelului zahărului din sânge pentru a minimiza aceste riscuri.

Bolile cardiovasculare (Bcv)

FACTORI CHEIE

  • Bcv sunt cauza numărul 1 de deces la nivel global: mai mulți oameni mor anual din Bcv decât din orice altă cauză.
  • Un număr estimat de 17,5 milioane de oameni au murit în anul 2012 din cauza Bcv, reprezentând 31% din totalul deceselor la nivel mondial. Dintre aceste decese, aproximativ 7,4 milioane au fost cauzate de boli coronariene și aproximativ 6,7 milioane au fost cauzate de accidente vasculare.
  • Peste trei sferturi dintre decese BCV au avut loc țările cu venituri mici și medii.
  • Peste 16 milioane de decese care au survenit sub vârsta de 70 de ani și au avut drept cauză bolil netransmisibile, 82% dintre acestea se regăsesc în țări cu venituri mici și medii, în timp ce 37% sunt cauzate de Bcv.
  • Cele mai multe boli cardiovasculare pot fi prevenite prin abordarea comportamentală a factorilor de risc cum ar fi consumul de tutun, dieta nesănătoasă și obezitatea, inactivitatea fizică și consumul excesiv de alcool.
  • Persoanele care prezintă boli cardiovasculare sau care sunt predispuse la un grad ridicat de risc cardiovascular (datorită prezenței unuia sau mai multor factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hiperlipidemia sau o boală deja instalată) trebuie să depisteze din timp și să controleze acest risc prin consiliere și medicamentație, în funcție de specificul bolii.

Ce reprezintă bolile cardiovasculare?

Bolile cardiovasculare (Bcv) sunt un set de afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge care includ:

  • boala coronariană – boala vaselor de sânge care alimentează mușchiul cardiac;
  • boli cerebrovasculare – boli ale vaselor de sânge care alimentează creierul;
  • boala arterială periferică – boala vaselor de sânge care alimentează brațele și picioarele;
  • boli reumatismale de inimă – deteriorarea mușchiului inimii și a valvelor inimii ca urmare a febrei reumatice, cauzate de bacterii streptococice;
  • boli cardiace congenitale – malformații ale structurii existente la nivelul inimii, existente de la naștere;
  • tromboză venoasă profundă și embolie pulmonară – cheaguri de sânge în venele picioarelor, care se pot disloca și pot ajunge la inimă și la plămâni.

Atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt de obicei evenimente acute și sunt în principal cauzate de un blocaj care împiedică sângele să curgă de la nivelul inimii sau creierului. Cel mai frecvent motiv pentru acest lucru este o acumulare de depozite de grasime pe peretii interiori ai vaselor de sânge care alimentează inima sau creierul. Accidentele vasculare cerebrale pot fi, de asemenea, cauzate de o sângerare a unui vas de sânge în creier sau de cheaguri de sânge. Cauza atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale în general se datorează prezenței unei combinații de factori de risc, precum consumul de tutun, dieta nesănătoasă și obezitatea, inactivitatea fizică și consumul excesiv de alcool, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și hiperlipidemia.

Care sunt factorii de risc pentru bolile cardiovasculare?

Cei mai importanți factori de risc comportamental pentru de bolile de inimă și pentru accidentele vasculare cerebrale sunt dieta nesănătoasă, lipsa activității fizice, consumul de tutun și consumul excesiv de alcool. Efectele acestor factori de risc pot apărea individual sau compinat sub forma unui nivel ridicat al tensiunii arteriale, a glucozei din sânge, sau a lipidelor din sânge, ori printr-un exces de greutate și obezitate. Acești „factori intermediari de risc” pot fi măsurați în asistența medicală primară și indică un risc crescut de a dezvolta un atac de cord, un accident vascular cerebral, ori insuficiență cardiacă și alte complicații.

Încetarea consumului de tutun, reducerea cantității de sare din alimentație, consumul de fructe și legume, activitatea fizică regulată și evitarea consumului excesiv de alcool au demonstrat că pot reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare. În plus, tratamentul medicamentos al diabetului zaharat, al hipertensiunii arteriale și al nivelului ridicat de lipide din sânge poate fi necesar pentru a reduce aceste riscuri. Politicile de sănătate care crează medii propice pentru alegeri sănătoase la prețuri accesibile și disponibile, sunt esențiale pentru a motiva oamenii să adopte și să susțină un stil de viață sănătos.

Există, de asemenea, o serie de factori de fond determinanți ai Bcv cunoscuți generic sub denumnirea de „cauzele cauzelor”. Aceștia sunt o reflectare a modului în care este condusă schimbarea socială, economică și culturală  – globalizarea, urbanizarea și îmbătrânirea populației. Alți factori determinanți de Bcv includ sărăcia, stresul și factorii ereditari.

Care sunt cele mai comune simptome ale bolilor cardiovasculare?

Simptomele atacului de cord șii al accidentelor vasculare cerebrale

Adesea, nu există nici un simptom. Un atac de cord sau un accident vascular cerebral poate fi primul avertisment al instalării bolii. Simptomele unui atac de cord includ:

  • durere sau disconfort în centrul pieptului;
  • durere sau disconfort la nivelul brațelor, umărului stâng, al coatelor, al maxilarului, sau al spatelui;

În plus, persoana poate experimenta dificultăți în respirație sau pauze de respirație, senzație de rău sau vărsături, senzație de vertij sau leșin; senzație de amețeală sau transpirație rece; aspect palid. Femeile sunt mai susceptibile în a avea dificultăți de respirație, greață, vărsături, și dureri de spate sau dureri la nivelul maxilarului.

Cel mai des întâlnit simptom în cazul unui accident vascular cerebral este o slăbiciune bruscă a feței, a brațului sau a piciorului, de cele mai multe ori de pe o parte a corpului. Alte simptome includ debutul brusc al următoarelor stări:

  • senzație de amorțeală la nivelul feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului;
  • confuzie, dificultăți de vorbire sau de înțelegere a vorbirii;
  • dificultate de vedere cu unul sau cu ambii ochi;
  • dificultate la mers, amețeală, pierderea echilibrului sau a coordonării;
  • dureri de cap severe, cu nici o cauza cunoscuta;
  • leșin sau pierderea cunoștinței.of the face, arm, or leg, especially on one side of the body;

Persoanele care se confruntă cu aceste simptome trebuie să solicite imediat asistență medicală.

Ce reprezintă bolile reumatice ale inimii?

Bolile reumatismale ale inimii au drept cauză deteriorarea valvelor și a musculaturii inimii, ca urmare a inflamațiilor și a cicatricilor cauzate de febra reumatică. Febra reumatică este cauzată de un răspuns anormal al organismului la infecții cu bacterii streptococ, care, de obicei, debutează asemeni unei dureri în gât sau amigdalitei la copii.

Febra reumatică afecteaza cu precădere copiii din țările în curs de dezvoltare, mai ales în cazul în care sărăcia este larg răspândită. La nivel global, aproximativ 2% din decesele care au drept cauză bolile cardiovasculare au legătură cu bolile reumatismale de inimă.Rheumatic heart disease is caused by damage to the heart valves and heart muscle from

Simptomele bolilor reumatice de inimă

  • Simptomele reumatismului cardiac includ: dificultăți de respirație, oboseală, bătăi neregulate ale inimii, dureri în piept și stare de leșin.
  • Simptomele febrei reumatice includ: febră, durere și umflarea articulațiilor, greață, crampe de stomac și vărsături

De ce sunt bolile cardiovasculare o problemă la nivelul țărilor în curs de dezvoltare cu venituri mici și medii?

  • Cel puțin trei sferturi din decese la nivel mondial cauzate de Bcv apar în țări cu venituri mici și medii.
  • Populația din țările cu venituri mici și medii de multe ori nu beneficiază de integrarea în programe de asistență medicală primară pentru depistarea precoce și tratamentul factorilor de risc asemeni populației din țările cu venituri mari.
  • Populația din țările cu venituri mici și medii care suferă de Bcv și alte boli netransmisibile au mai puțin acces la servicii eficiente și echitabile de îngrijire a sănătății care să răspundă nevoilor lor. Drept rezultat, majoritatea persoanelorcu venituri mici și medii sunt diagnosticați târziu cu Bcv sau alte boli netransmisibile și mor mai tineri, de multe ori în cei mai productivi ani.
  • Persoanele cele mai sărace din țările cu venituri mici și medii sunt cele mai afectate. Este ușor de dovedit faptul că la nivelul gospodăriilor din statele în curs de dezvoltare cu venituri medii și mici se cheltuie mult mai mulți bani pentru ameliorarea Bcv decât pentru menținerea stării de sănătate.
  • La nivel macroeconomic, Bcv lreprezintă o povară grea asupra economiilor din statele cu venituri mici și medii.

Cum poate fi redusă povara bolilor cardiovasculare?

OMS a identificat „Cele mai bune achiziții” sau măsurile foarte eficiente ca și cost, fezabile pentru a fi puse în aplicare chiar și în cazul unor resurse limitate, în scopul prevenirii și controlulului bolilor cardiovasculare. Acestea includ două tipuri de măsuri: măsuri adoptate la scară largă și măsuri individuale, recomandate pentru a fi utilizate combinat în scopul de a reduce povara bolilor cardiovasculare.

Exemple de măsuri adoptate la scară largă care pot fi implementate pentru reducerea poverii bolilor cardiovasculare includ următoarele:

  • politici ample de control asupra tutunului
  • impozitarea în scopul reducerii aportului de alimente bogate în sare, zahăr și grăsimi
  • construirea traseelor de mers pe jos și a traseelor de biciclete pentru a spori activitatea fizică
  • strategii de reducere a consumului excesiv de alcool
  • furnizarea de mese sănătoase în școli pentru copii.

La nivel individual, pentru prevenirea primelor atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, măsurile individuale includ direcționarea intervențiilor de asistență medicală către cei care prezintă un nivel general ridicat de risc cardiovascular sau către cei care prezintă unul dintre factorii de risc prezentați mai sus, cum ar fi hipertensiunea arterială sau hipercolesterolemia. Prima abordare este mai eficientă din punct de vedere al costurilor decât acesta, și are potențialul de a reduce semnificativ evenimentele cardiovasculare. Această abordare este realizabilă prin asistența medicală primară cu resurse reduse,incluzând aici și personalul medical auxiliar.

Pentru prevenția secundară a bolilor cardiovasculare la cei cu diagnostice stabilite, inclusiv diabetul zaharat, este necesar tratament cu următoarele medicamente:

  • aspirină
  • beta-blocanți
  • Inhibitori ai enzimei  Angiotensin convertaza
  • statine.

Beneficiile oferite de aceste intervenții sunt în mare măsură independente, însăi când sunt utilizate împreună cu renuntarea la fumat, pot fi prevenite aproximativ 75% din evenimentele vasculare recurente . În prezent, există lacune majore în ceeace privește punerea în aplicare a acestor intervenții, în special la nivel de asistență medicală primară.

În plus, sunt uneori necesare operații chirurgicale costisitoare pentru tratarea Bcv. Acestea includ:

  • by-pass coronarian
  • angioplastie cu balon (caz în care se trece printr-o arteră un mic dispozitiv în formă de balon pentru a deschide blocajul)
  • supapa de reparare și înlocuire
  • transplant de inimă
  • operații de implantare de inimă artificială

Sunt necesare anumite dispozitivele medicale pentru a trata unele Bcv. Astfel de dispozitive includ stimulatoare cardiace, valve protetice, și patch-uri pentru închiderea fisurilor în inimă.

Răspunsul OMS

Sub egida Organizației Monidale a Sănătății (OMS), toate Statele Membre ( 194 de țări) au căzut de acord în 2013, asupra mecanismelor globale de reducere a poverii impuse de bolile netransmisibile evitabile, incluzând de asemenea un „plan de acțiune Globală pentru prevenirea și controlul bolilor Netransmisibile pentru anii 2013-2020”. Acest plan are ca scop reducerea numărului de decese premature cauzate de bolile netransmisibile cu până la 25% până în 2025, prin intermediul a nouă obiective globale. Două dintre obiectivele globale directe se concentrează pe prevenția și controlul Bcv.

Cea de-a șasea țintă în Planul Global de acțiune pentru prevenirea și tratarea Bcv, vizează o reducere de 25% a prevalenței globale în ceeace privește tensiunea mărită. Creșterea tensiunii arteriale este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru boli cardiovasculare. Prevalența globală a tensiunii arteriale ridicate (definită ca sistolică și/sau tensiunea arterială diastolică ≥140/90 mmHg) la adulți cu vârsta de 18 ani și peste a fost de aproximativ 22% în anul 2014.

Reducerea incidenței hipertensiunii arteriale prin aplicarea de politici la nivelul populației cu scopul de a reduce factorii comportamentali de risc, inclusiv consumul excesiv de alcool, sedentarismul, excesul de greutate, obezitatea și consumul ridicat de sare, este esențială. Trebuie să fie adoptate cele mai eficiente măsuri ca și cost pentru pentru detectarea din timp a hipertensiunii arteriale, în scopul de a preveni apariția atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a altor complicații.

Cea de-a opta țintă în cadrul Planului Global de acțiune reglementează ca minim 50% din persoanele eligibile să primească terapie medicamentoasă și consiliere (inclusiv control glicemic) pentru a preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Prevenția atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale reprezintă o abordare mult mai eficientă din punct de vedere a costurilor, comparativ cu deciziile bazate numai pe tratarea fiecărui prag al factorilor de risc și ar trebui să reprezinte o parte a beneficiilor din pachetul de bază al asigurărilor de sănătate universale. Atingerea acestui obiectiv va necesita consolidarea componentelor cheie ale sistemului de sănătate, inclusiv finanțarea ingrijirii sănătății pentru a asigura accesul la tehnologiile de bază și la medicațiile esențiale prevenției deceselor provocate de bolile netransmisibile.

Acest site folosește cookie-uri. Utilizand site-ul esti de acord cu folosirea cookie-urilor, în conformitate cu politica noastra de utilizare a acestora. Afla mai multe!

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close