Boala celiaca este, de asemenea, cunoscuta si sub numele morbul celiac, si este o intoleranță permanentă la gluten, un complex de proteine, care se gaseste in ovăz, grâu, alac, orz, secară și grâu dur.
Una dintre proteinele care alcătuiesc glutenul este prolamina care este responsabila pentru efectul toxic. Prolamina graului este gliadina. Se presupune că glutenul are o acțiune toxică reală împotriva unei enzime digestive, transglutaminaza, printr-un răspuns inflamator autoimun.
Acest lucru duce la unele modificări histologice cu un aspect scurt si îndesat al vilozităților mucoasei intestinale și, uneori, lipsa completă a acestora. Folosind un microscop electronic, s-a văzut o reducere si a numărului și lungimii microvililor celulelor epiteliale intestinale. Simptomele sunt tipice de malabsorbție.
Boala nu este ereditara, deși există un anumit grad de familiaritate. Părinții și frații persoanelor care sufera de boala celiaca prezinta un risc crescut de a dezvolta boala, cu o prevalență de 6-12%. Intoleranta la gluten poate apărea la orice vârstă, dar aparitia acesteia este mult mai probabila in timpul intarcarii și este ireversibila.
Subiectele tratate
• Tipuri de celachia
• Consecințele la nivelul intestinului subtire
• Boala celiaca la copii și simptome
• Boala celiaca la adulți și simptomelor asociate
• Factorii de risc
• Cauzele bolii celiace
• Complicațiile bolii celiace
• Diagnosticul
• Tratamentul
• Vindecare
• Alimentatia persoanelor celiace
• Dieta celiaca
• Alte cereale interzise
• Contaminarea alimentelor
• Indoieli și întrebări frecvente despre boala celiaca
• Etichetarea și compoziția produselor fără gluten dietoterapeutice
• Eticheta produselor alimentare
• Înțelegerea abrevierii etichetelor
• Sfaturi
• Boala celiaca si depresia
• Dieta fără gluten este o dieta echilibrata
• Tratamente naturale pentru boala celiaca
Tipuri de celachie
Este descrisa o formă superioară a bolii celiace, atunci când exista simptome severe, cum ar fi sindromul de malabsorbție și scăderea în greutate, și o formă mai mică atunci când vă confruntați cu simptome mai putin severe, cum ar fi anemia, osteoporoza, leziuni ale pielii, etc .. Cea mai corecta clasificare împarte boala celiacă tipică (diaree, scădere în greutate și / sau tulburări de creștere), atipica (doar simptome extra-intestinale).
Se vorbește de boala celiaca tăcuta/ascunsa atunci când nici un simptom nu este resimțit chiar dacă boala a fost diagnosticata.
Consecințe la nivelul intestinului subtire
Persoanele afectate de boala celiaca prin consumarea alimentelor cu gluten cauzeaza o reactie inflamatorie la nivelul intestinului subtire. Intestinul subțire se mai numește si mezenteric deoarece este învelit de peritoneu și conectat la peretele posterior al abdomenului prin mezenter. Intestinul subțire are forma unui tub cu un diametru de aproximativ 35 mm și o lungime de aproximativ 5 metri. Se extinde de la duoden la colon si este pliat în abdomen; în acest organ are loc absorbția substanțelor nutritive introduse prin alimentatie. Peretele intestinal este acoperit de mici proeminente cilindrice sau conice, care sunt numite vilozitati. Fiecare villus are un ax format din vase sangvine si limfatice, ambele fundamentale pentru funcția de absorbție de vitamine, minerale și toți nutrienții derivati din alimentele consumate. Fiecare villus este de asemenea acoperit cu un epiteliu celular echipat cu microvilozitati care cresc suprafața disponibilă pentru absorbție.
O absorbție incorecta, ca în cazul bolii celiace creeaza in organism un deficit de nutrienti de bază necesar creșterii și bunei funcționari a organelor. O carenta de vitamine poate da naștere la boli foarte grave cu trecerea timpului (anemie, osteoporoza …).
Boala celiaca la copii si simptomele sale
De obicei, acesta se produce după câteva luni de la introducerea produselor care conțin gluten in alimentatia copiilor. Principalele simptome sunt: diaree cu perioade alternante de constipatie, emisii de materii fecale spumoase și urât mirositoare, vărsături, anorexie, scăderea greutății corporale, stagnare in crestere si iritabilitate excesiva. De multe ori ca si consecință a stării de malnutriție, de asemenea, pielea de pe fese și chiar si alte părți ale corpului apare flasca. La copiii mai mari, după al doilea sau al treilea an de viață, putem evidenția alte simptome cum ar fi dureri abdominale recurente, pubertate intarziata, anemie care nu se îmbunătățește după administrarea pe cale orală a fierului și o încetinire semnificativă a creșterii.
Boala celiaca la adulți și simptomele sale
Aceasta poate să apară la orice vârstă și, uneori, în urma unui eveniment stresant, cum ar fi o intervenție chirurgicală sau o infecție intestinală. Aceasta se manifestă prin simptome cum ar fi pierderea excesivă în greutate, deficiente nutritionale, malabsorbție cu diaree persistentă, crampe musculare, dureri musculare, sângerare, furnicături la nivelul brațelor și picioarelor, glezne umflate, dureri osoase intense, ulcere ale gurii, oase fragile, anemie și tulburări psihice.
Tabloul clinic al malabsorbției, cauzat de boala celiaca, prezinta si alte simptome cum ar fi balonarea, crampe abdominale și zgomote intestinale ( bolboroseli intestinale). Consecința incapacității de a absorbi diverse substanțe nutritive si reducerea aportului de calorii, duce la pierderea in greutate si la oboseala/astenie. Absorbția mai mica de fier, acid folic si vitamina B12 duce la anemie, astfel încât apar modificari osoase, pentru lipsa de calciu si vitamina D, sângerari din cauza deficitului de vitamina K, alterarea mucoasei și a pielii din cauza deficienței de vitamina A, B și PP, precum și slăbiciune musculară datorită unei scăderi a absorbției de proteine.
Factori de risc
Boala celiaca este adesea asociata cu alte boli cum ar fi diabetul de tip I, dermatita, artrita reumatoidă, hepatită cronică și tulburări tiroidiene. Un anumit grad de familiaritate ar trebui să conducă la examene de control pentru a elimina suspiciunea de a fi afectat de boala celiaca.
Cauzele bolii celiace
Factorii de mediu legati de consumul de alimente care conțin gluten, împreună cu factori genetici, determină aplatizarea vilozităților intestinale cu reducerea suprafeței absorbante. Are loc o permeabilitate crescută a moleculelor de dimensiuni mari și scăderea moleculelor mici.
Acest fenomen se datorează distrugerii microvililor. De aceea, după consumul de gluten, permeabilitatea intestinală a celiacilor se modifică semnificativ.
Complicațiile bolii celiace
Daca nu este tratata poate duce la multe boli foarte debilitante și complexe, cum ar fi tumori la nivelul intestinului, limfomul non-Hodgkin, scleroză multiplă, ciroza biliară primară, tulburări neurologice cum ar fi epilepsia, miocardiopativa dilatata, osteoporoza, artrita, etc.
Diagnostic
Diagnosticul pentru a determina boala celiaca, ar trebui să se facă prin efectuarea unor teste. În primul rând de fecale, sânge, unele teste, urmate de mici biopsii intestinale în cazul în care testele anterioare arată modificări ale rezultatelor sau mai degrabă pozitivitate sigura sau îndoielnică.
Analiza materiilor fecale, are drept scop să verifice prezența atât a amidonului și grăsimilor nedigerate,cat si a unei enzime atribuita digestiei , tripsina. Acestea sunt teste, care sunt în măsură să controleze absorbția substanțelor nutritive, sau mai bine trecerea lor din intestin în sânge.
Prin intermediul testului sanguin se efectuează teste serologice precum AGA (anticorpi antigliadine IgA și IgG), EMA (anticorpi endomisiali IgA), anti-transglutaminază reprezentând teste pentru dozarea anticorpilor IgA și ARA care caută anticorpii antireticolina cu scopul final de a identifica persoanele care trebuie supuse unei biopsii intestinale. In caz de necesitate, va trebui să se efectueze o biopsie a intestinului subțire cu prelevarea unei mici bucati de țesut care urmează să fie supus unui examen histologic pentru a determina o eventuala atrofie a vilozităților intestinale.
Cum se realizează biopsia
Biopsia intestinului se face endoscopic prin introducerea unui tub subtire flexibil în stomacul pana la duodenul pacientului.
Tratament
Odata ce boala a fost diagnosticata, tratamentul necesita o dieta stricta fără gluten, bazata pe alimente special ambalate. În cazurile deosebit de rezistente, sunt administrati corticosteroizi pentru a combate procesul inflamator. Dieta ar trebui să fie urmată pe toata durata vietii deoarece un ulterior contact cu gluten poate declanșa un episod acut imediat ce poate duce la un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon. Dieta, în cazul copiilor, poate fi schimbata cu timpul, odată ce micul bolnav tolereaza alimentele iar defecarea lui tinde să se normalizeze. La acest punct alimentatia va fi îmbogățita treptat cu alte alimente, lăsând la urma cerealele și derivații acestora, untul, smantana și laptele integral. Bineinteles acest lucru va fi decis numai de medic.
Vindecarea
Respectând dieta, vindecarea și, în consecință regenerarea vilozităților intestinale are loc în mai multe luni la subiecții tineri, în timp ce în cazul persoanelor în vârstă, vindecarea necesită de o perioadă destul de lungă, și anume de la doi la trei ani. Aproximativ 95% dintre persoanele cu această boală, în urma unei diete fara gluten, obtin o recuperare completă. Doar un mic procent dintre ei nu au nicio imbunatatire a starii de sanatate in urma acestui stil de viata alimentar, acest lucru datorandu-se faptului că intestinul este afectat in mod serios. Pentru acest tip de pacienți trebuie să se recurgă la utilizarea medicamentelor care au capacitatea de a controla infecțiile intestinale.
Stilul alimentar al persoanelor celiace
Dieta trebuie să fie o dieta speciala, bogata in proteine, saraca in grasimi si absolut evitarea completa a cerealelor și derivatilor acestora, care conțin gluten sau gliadina.
Alimente care se pot utiliza în condiții de siguranță în dieta sunt:
– Orez (boabe)
– Porumb (boabe}
– Lupin
– Hrișcă
– Guar
– Xantan
– Tapioca
– Semințe de mei
– Semințe de quinoa
– Sorg boabe
– Toate tipurile de carne, cu condiția ca acesta să nu fie amestecata cu ingrediente cu gluten
– Pește natural
– Ouă
– Suncă crudă sau fiarta
– Carne de pasăre
– Lapte
– Brânzeturi proaspete și vechi
– Speak, bacon
– Iaurt simplu
– Legume proaspete, congelate și uscate
– Ciuperci proaspete
– Leguminoase
– Fructe proaspete și congelate
– Fructe uscate
– Prune uscate și stafide
– Sucuri Nectar fără conservanți, aditivi, arome și vitamine adăugate
– Băuturile carbogazate
– Cafea si ceai
– Vin
– Miere și zahăr
– Fructoza pură
– Unt
– Laptisorul de matca si polen
– Drojdie proaspătă
– Uleiuri vegetale
– Agar Agar în frunze
– Sare și piper
– Sofran
– Sos de roșii
– Otet de vin nearomatizat
Alimente de evitat in mod absolut interzise:
– grâu
– orz
– grau spelta
– ovăz
– secară
– grâu dur
– triticale
– amidon
– gris
– feluri de mâncare preparate cu cereale
– Germeni de grâu
– tărâțe
– malț
– Carne conservată
– burgeri
– Alimente ambalate cu aditivi. conservanți
– Carnati preparati cu aditivi, conservanti
– maioneza
– Sosuri gata făcute
– muștar
– nuci
– Sos de soia
– Otet aromatizat
– clei de pește
– Gelatina alimentare
– tofu
– Drojdie naturala sau acida
– Suplimente alimentare
– gemuri
– Marron Glacees
– Zahăr pudră aromatizat
– Pudra de cacao
– Gumă de mestecat și bomboane
– nuga
– Ciocolata cu cereale
– Prăjituri și biscuiți care contin ingrediente interzise
– Bere de cereale
– Bere alcoolica cu arome și conservanți
– Inghetata industriala
– Băuturi Lighit și băuturi pe bază de fructe
– Bauturi din lapte de soia, orez și migdale
– Preparate instant pentru budinci ciocolata
– Cafea instant
– Ceai, ceai de mușețel și ceaiuri de plante pudră sau lichide
– Înlocuitori de cafea cu orz și malț
– Băuturi alcoolice cu adaos de substanțe aromatizante
– Preparate alimentare realizate cu brânză
– Băuturi pe baza de ovaz
– Piure instant
– Fructe confiate
– iaurt de soia și orez
– Fulgi de cereale si musli
– Napolitane și biscuiți făcute cu cereale interzise
– Pastă de hamsie
– vanilină
– Toate alimentele care nu au un certificat de origine controlat
– Toate alimentele pe a caror eticheta nu este scrisa compoziția
Alte cereale interzise
Pe langa tipica faina bogata in gluten, există și alte tipuri de cereale strict interzise in alimentatia celiaca, cum ar fi:
– Bulgar, care este un grau popular în Orientul Mijlociu
– Grâu Cracked
– Cușcuș, un tradițional griș de grâu dur
– Frik care este un grau verde de origine egipteană
– Kamut un tip de grâu dur
– Greunkern reprezentând un grau verde de origine greacă
– Jaitan care vine de la prelucrarea glutenului prezent în grâu.
Contaminarea alimentelor
Alimentele permise in dieta celiaca nu trebuie să intre absolut în contact cu produsele care conțin gluten. Tocmai din acest motiv, trebuie să se evite orice fel de contaminare, prin activarea unor comportamente, cum ar fi:
– Nu folositi apa utilizată anterior pentru a găti paste la prepararea alimentelor pentru subiectii celiaci
– Nu atingeti alimentele cu mâinile care au intrat in contact cu faina sau cu instrumente murdare de făină de gluten
– Acoperiti masa utilizata pentru pregatirea alimentelor celiace cu o hartie de copt sau folie de aluminiu pentru a evita un posibil contact cu suprafața contaminata anterior cu făină de gluten
– Utilizarea vaselor separate pentru gatit
– Dacă se poate, se recomanda utilizarea pentru întreaga familie a produselor fara gluten, deoarce oamenii care nu sunt predispusi la boala celiaca pot mânca în mod liber alimente fără gluten, spre deosebire de cei afectati de aceasta boala.
– Afisarea in bucatarie in permanenta a indicatiilor unde pot fi găsite listate toate alimentele potrivite pentru celiaci.
Îndoieli și intrebări frecvente despre celiachie
Cele mai frecvente se refera la:
– Posibile contraindicații în ceea ce privește administrarea de preparate cu vitamine. De fapt, medicii au ajuns la concluzia că nu există nici o contraindicație pentru administrarea preparatelor cu vitamine. Ei susțin că este de preferat, în aceste cazuri, să se recurgă la preparatele de multivitamine solubile în apă, care, ca urmare a capacității de absorbție inferioară a vilozităților intestinale, sunt administrate copiilor în cantități puțin mai mari decât normal.
– Boala celiaca poate fi tratata cu succes la domiciliu, de fapt, de multe ori spitalizarea este necesară doar inainte de apariția bolii sau atunci când este necesar să se supună copilul la o serie de investigații necesare pentru a stabili un diagnostic corect al bolii.
– Boala nu are nevoie de repaus la pat, cu excepția timpul crizelor deosebit de acute.
– Boala celiaca este o boala care nu se vindeca spontan, pentru aceasta trebuie să se respecte cu exactitate dieta specifică. Neglijând dieta de cele mai multe ori înseamnă a avea recidive și noi atacuri care pot dezvolta procese inflamatoare.
– Boala celiaca nu creează probleme pentru femeile care sunt gravide, trebuie doar sa fie respectat stilul alimentar fara gluten și să completeze alimentatia, ca in cazul oricarei femei insarcinate cu acid folic, fier, vitamina C și calciu.
– Utilizarea de creme, produse cosmetice, sampoane, ulei de germeni de grâu și orice altceva care conțin gluten, nu sunt periculoase pentru celiaci, deoarece nu sunt ingerate ci utilizate în scopuri externe. În plus, glutenul din compozitie nu traversează pielea intactă.
Etichetărea și compoziția produselor dietoterapeutice fara gluten
Comisia Comunității Europene a adoptat un regulament privind compoziția și etichetarea produselor alimentare. S-a stabilit ca glutenul din produsele alimentare destinate persoanelor cu intoleranță la acest ingredient să nu depășească 100 mg/kg. Eticheta include mențiunea “conținut foarte scăzut de gluten”, în cazul în care nu depășeste 100 mg/kg și trebuie să fie mentionat “fără gluten” în cazul în care produsul are o cantitate de gluten care nu depășește 20 mg/Kg. Alimentele trebuie să fie prelucrata și ambalata fără risc de contaminare cu cereale interzise.
Eticheta produselor alimentare
Etichetele de pe produsele alimentare pentru celiaci trebuie să fie clare și sa ofere toate informațiile cu privire la produs, în special:
– Cantitatea netă a produsului
– Fără gluten sau conținutul scazut in gluten
– Numele produsului sau, de preferință daca este sub formă de pulbere, congelat, concentrat, si dacă este supus unui tratament ionizant
– Lista ingredientelor prin cuvinte, imagini și procente
– Valabilitatea produsului și metoda de conservare adecvată
– Informații cu scopul de a identifica daca este vorba de produse organice
– Originea ingredientelor cu indicarea producătorului și țara de origine indiciale cu imagini, cuvinte și steaguri
– Valorea nutritiva a produselor alimentare
– indicatii nutriționale și de sănătate cu rapoarte referitoare la prevenirea, tratarea și vindecarea bolilor
– recomandari medicale semnalate ccu explicații simple, dar complete și detaliate
Ințelegerea simbolurilor prezente pe eticheta
Persoanele celiace trebuie să înțeleagă și să cunoască acronimele enumerate pe produsele alimentare, în scopul de a evita achiziționarea și utilizarea produselor care nu sunt potrivite pentru ei. Dintre acestea cele mai frecvente abrevieri care se găsesc sunt:
– Simbolul E, stabilește că produsul a trecut testele și a fost aprobat de UE
– Simbolul E 200, reprezinta utilizarea aditivilor cum ar fi de antioxidanti care sunt utilizati pentru a preveni ca grăsimile, uleiurile și vitaminele sa oxideze lucri ce ar duce la acidifierea alimentelor
– Coloranții la care se recurge pentru a da culoare alimentelor
– Emulgatori, cum ar fi lecitina, indicata cu E 322, utilizata pentru gelatificarea produselor
– Aromele, pentru a spori gustul alimentelor sarate, cum ar fi glutamat monosodic indicat prin abrevierea E621
– Conservanții introdusi pentru a preveni alterarea alimentelor, cum ar fi acidul sulfuros evidențiat cu simbolul E 220
– Îndulcitorii care indica înlocuitorii de zahăr, cum ar fi aspartamul este indicat cu abrevierea E 951 sau zaharina indicata cu E 954
Sfaturi
Nu cumpara niciodata produse de origine îndoielnică și, mai ales, fără eticheta, și cu atât mai puțin în cazul în care acestea sunt deteriorate sau prezinta ambalaje deteriorate, deoarece produsele pot fi supuse la contaminare.
Boala celiaca si depresia
Descoperirea acestei boli și tulburările legate de aceasta duce adesea la experimentarea unui profund sentiment de inadecvare, care duce la o izolare și prin urmare la o forma de depresie.
Influența asupra sferei psihologice conduce bolnavul să se simtă un proscris, o persoană care nu mai are posibilitatea de a întâlni prieteni și rude pentru a petrece timp împreună și de a se bucura de mese comune, și, adesea, persoanele se simt pur si simplu jena prin simplul fapt de a fi celiace.
Trebuie să se evite căderea în acest abis și pentru a face asta, după dificultățile inițiale, trebuie să învețe să cunoască boala și să se ocupe de ea. În primul rând trebuie sa se adapteze noului tip de alimnetatie, deci trebuie sa se faca o schimbare in obiceiurile alimentare, printr-un program de educație nutrițională, cu scopul final de a cunoaște elementele naturale fără gluten.
Apoi este important să se devină conștienți de faptul că dieta fara gluten nu te impiedica sa ai o viață normală și, prin urmare, nu ar trebui să limiteze calitatea vieții, în special, nu ar trebui ca viața sa se adapteze nevoile impuse de boala, ci exact opusul. Numai în acest fel se va evita depresia.
Stilul alimentar fara gluten este un stil de viata echilibrat
A se hrăni evitand alimentele cu gluten nu înseamnă a mânca într-un mod dezechilibrat ci, de fapt, valorile nutritive prezente în gluten pot fi găsite în alte alimente mai puțin cunoscute, dar cu valori nutriționale echivalente care permit o nutritie echilibrată.
Tratamente naturale pentru boala celiaca
Această boală necesită, de asemenea întărirea sistemului imunitar, utilizând consumul de iaurt, chefir, lapte fermentat îmbogățit cu fermenți proibotici. Alte remedii naturale, care pot fi de mare ajutor la boala sunt oferite de fitoterapie, homeopatie și exerciții fizice. Fitoterapia devine utilă ca o completare a dietei. Este posibil să se administreze, la recomandarea medicului, gel de aloe vera și afine, precum și extracte cu proprietăți antioxidante, cum ar fi Ginko biloba și VITS vinifera.
Homeopatia prezinta remedii utile pentru regasirea condițiilor generale și pentru îmbunătățirea creșterii.
Analiza stiintifica: Dr. Alessandro Scuotto