Programul vine în completarea tratamentului medical, oferind sprijinul psihologic şi consiliere socială necesare adaptării la tratament, dar şi la condiţiile schimbate de viaţă.
Participanţi:
Programul se adresează persoanelor care suferă de: cancer de sân, cancer de col uterin
Avem în vedere de asemenea acordarea de sprijin psihologic şi consiliere socială pentru familiile acestora sau pentru alte persoane de suport.
Forme de intervenţie:
Beneficiarii programului pot solicita serviciile noastre, optând pentru una din formele de intervenţie pe care le oferim: consiliere psihologică individuală acordată pacientului oncologic, consiliere psihologică şi socială de grup pentru pacienţii oncologici, consiliere psihologică şi socială de grup pentru familie sau persoane de suport.
Fiecare formă de intervenţie are obiective şi beneficii specifice. Astfel, participanţii pot alege forma de asistenţă pe care o consideră a fi cea mai adecvată situaţiei lor.
Consilierea individuală a persoanelor care suferă de cancer facilitează complianţa pacientului la tratament şi adaptarea la cel mai bun nivel posibil a acestuia în familie şi societate.
Principalele obiective şi beneficii:
- Îmbunătăţirea stării afective şi sociale şi menţinerea acestora la un nivel acceptabil
- Conştientizarea şi exprimarea propriilor emoţii şi găsirea celor mai bune soluţii la situaţiile curente cu care se confruntă clientul
- Familiarizarea cu tehnici de control al durerii
- Diminuarea reacţiilor emoţionale extreme dezadaptative, precum şi menţinerea la un nivel suportabil a anxietăţii legate de boală
- Păstrarea unui nivel acceptabil al autonomiei şi al respectului faţă de propria persoană
- Adaptarea la modificările corporale şi de statut socioprofesional precum şi activarea resurselor necesare readaptării socioprofesionale şi familiale
- Adoptarea unui stil de viaţă sănătos
- Înţelegerea profundă a experienţei parcurse şi găsirea unui sens al bolii în propria viaţă
Grupul de suport pentru persoanele care suferă de cancer oferă un cadrul securizant, unde pacienţii îşi pot împărtăşi propria experienţă şi pot beneficia de pe urma experienţelor similare parcurse de alte persoane.
Principalele obiective şi beneficii:
- Exprimarea şi înţelegerea propriilor emoţii şi sentimente
- Diminuarea izolării şi apariţia sentimentului că este înţeles de către alte persoane
- Dobândirea unor strategii de a face faţă situaţiilor de viaţă cu care se confruntă, având posibilitatea de a beneficia de pe urma experienţelor similare parcurse de membri grupului.
- Îmbunătăţirea şi menţinerea la un nivel acceptabil a relaţiilor în familie şi societate
- Creşterea sentimentului de utilitate şi a respectului faţă de propria persoană
- Găsirea unui sprijin informaţional, moral şi legal.
Aspect organizatoric: Grupurile de suport sunt organizate pe module. Astfel, fiecare pacient care optează pentru această formă de intervenţie se înscrie la un modul. Fiecare modul are în vedere parcurgerea a trei întâlniri săptămânale. După parcurgerea unui modul, fiecare participant poate opta pentru înscrierea la un nou modul, încetarea colaborării sau solicitatea consilierii individuale.
Consilierea de grup pentru familie şi persoanele de suport se adresează tuturor persoanelor care pot constitui un sprijin pentru pacientul oncilogic. Participanţii vor învăţa cum să ajute persoana bolnavă, dar şi cum să facă faţă propriilor emoţii în raport cu boala şi bolnavul.
Principale obiective şi beneficii :
- Împărtăşirea şi înţelegerea propriilor trăiri legate de boală, precum şi îmbunătăţirea stării afective
- Familiarizarea cu tehnici de autocontrol emoţional în relaţia cu bolnavul.
- Dobândirea unor strategii de a comunica eficient, de a ajuta şi a sprijini persoana bolnavă dar şi de a-i permite să-şi menţină la un nivel cât mai înalt posibil a autonomiei personale
- Îmbunătăţirea relaţiilor cu persoana bolnavă, dar şi restabilirea unei stări de echilibru în familie
- Menţinerea la un nivel acceptabil a calităţii vieţii din familie, precum şi a propriei stări emoţionale
- Găsirea unui sens al parcurgerii experienţei bolii alături de persoana iubită, în vederea atât a activării sersurselor necesare ajutării acesteia, dar şi în raport cu propria viaţă a persoanei se sprijin.
Înscriere:
Programul este gratuit. Orice persoană care suferă de una dintre formele de cancer menţionate la capitolul « Participanţi » se poate înscrie în acest program, optând pentru forma de intevenţie individuală sau de grup. De asemenea, vă puteţi înscrie la grupurile dedicate persoanelor de suport dacă reprezentaţi un sprijin pentru o persoană care suferă de una dintre formele de cancer menţionate mai sus, fie că sunteţi sau nu membru al familiei.
Înscrierea se face contactând una dintre persoanele de contact:
Laura Chirodea: Telefon : 0742.261.141
E-mail : laura.chirodea @asociatiaimpact.ro
Adina Escu: Telefon : 0740.218.232
E-mail: adina.escu@asociatiaimpact.ro
Şedinţele de consiliere psihologică se desfăşoară la sediul Asociaţiei I.M.P.A.C.T.– Iniţiativa pentru Maturizare, Prevenţie, Asistare, Consiliere şi Training
’’Asociaţia ,,I.M.P.A.C.T.– Iniţiativa pentru Maturizare, Prevenţie, Asistare, Consiliere şi Training’’ este o organizaţie românească neguvernamentală cu caracter social, umanitar şi non-profit.
Asociaţia a fost înfiinţată în anul 2010 şi are ca misiune oferirea de servicii sociale, psihologice şi educaţionale, în vederea dezvoltării abilităţilor adaptative ale copiilor, familiilor, seniorilor şi a altor categorii de persoane din Bucureşti şi din judeţul Ilfov. Încă de la înfiinţare activitatea asociaţiei a fost însoţită de promovarea unor valori specifice precum: durabilitate, adaptabilitate, iniţiativă, creativitate, toleranţă, responsabilizare şi profesionalism. Asociaţia noastră urmăreşte promovarea egalităţii de şanse, descurajarea marginalizării şi a excluziunii sociale şi stimularea voluntariatului.
Proiectele si programele pe care le-am derulat pana acum s-au centrat asupra copiilor, preadolescenţilor, familiilor cu copil cu handicap si persoanelor vârstnice.