Magneziul este un mineral esențial sănătății noastre, a cărui lipsă a fost adesea asociată cu o întreagă constelație de simptome și probleme diferite.
Printre simptomele frecvent asociate carenței de magneziu se numără și perturbarea funcțiilor nervoase și musculare: aritmii, contracții musculare, creșterea frecvenței cardiace. De asemenea, magneziul are un rol important în menținerea sănătății oaselor, iar slăbirea acestora se poate număra printre consecințele deficienței de magneziu. Alte simptome includ migrene, vărsături, lipsa poftei de mâncare și chiar depresie.
O funcție-cheie a magneziului este acela de a ajuta la reglarea tensiunii arteriale, importantă mai ales pentru femeile cu vârste de 40 de ani și peste, care sunt deja expuse riscului de hipertensiune arterială datorată îmbătrânirii normale. Deficiențele de magneziu au fost adesea legate de bolile cardiace, de diabetul zaharat și inflamație, arată studiile. În plus, magneziul ajută corpul să absoarbă calciul și joacă un rol important în funcția musculară, nervoasă și cardiacă, precum și în controlul glicemiei.
Doctorul dumneavoastră vă poate testa nivelul de magneziu, dacă există semne că acesta ar fi deficitar (și ați putea avea nevoie de un supliment). Dar dacă mențineți o dietă sănătoasă și echilibrată, este posibil să obțineți chiar din alimentație o cantitate sufiecientă de magneziu pentru sănătate (320 mg pe zi pentru femeile în vârstă de peste 40 de ani). Magneziul se găsește în verdețuri, fasole, soia, nuci, semințe și avocado. Prea mult magneziu nu prezintă neapărat riscuri pentru sănătate, dar poate provoca diaree, greață sau crampe.