Atunci cand s-a nascut patronatul PLANTA ROMANICA, prin anul 2002, era o perioada de efervescenta creatoare, care se manifesta prin dorinta de -A FACE- in foarte multe domenii, in diverse planuri si directii.
Ideea i-a apartinut acad. dr. farm. Ovidiu Bojor care a gasit si denumirea atat de sugestiva si plina de continut PLANTA ROMANICA. „Botezul” a avut loc in septembrie 2002 atunci cand patronatul a capatat personalitate juridica.
Foarte multe firme au inteles imediat ca asocierea intr-un patronat nu poate fi decat benefica pentru toti cei ce prelucreaza plantele, pentru toti cei ce produc produse fitoterapeutice moderne.
Presedintele patronatului a fost ales, in mod firesc, acad. dr. farm. Ovidiu Bojor personalitate de notorietate recunoscuta pe plan intern si international.
La prima intalnire a membrilor s-au stabilit o serie de prioritati ale asociatiei printre care: identificarea, promovarea si rezolvarea intereselor specifice acestei ramuri de activitate; armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana; acordarea de asistenta tehnica gratuita membrilor sai in ceea ce priveste prelucrarea si procesarea plantelor; organizarea de simpozioane si intalniri intre membri din tara si strainatate; organizarea de conferinte de presa pe problematica pusa in discutie de membrii patronatului; informarea membrilor privind participarea la targuri si misiuni economice in tara si in strainatate cu subventie de la Bugetul de stat etc.
Constituirea patronatului a devenit, in scurt timp, un sprijin real, de mare importanta pentru toti cei ce isi desfasoara activitatea in domeniul cercetarii si procesarii plantelor medicinale.
La un an de la infiintarea sa, patronatul a lansat revista cu acelasi nume „Planta Romanica”, care isi propunea sa vina in intampinarea tuturor acelora care isi doreau o mai mare cunoastere a plantelor, a procesarii lor, a tehnologiei de fabricare sau a efectului fitoterapeutic al produselor realizate pe baza de plante asupra organismului uman.
Prin faptul ca era singura asociatie cu reprezentare nationala, patronatul PLANTA ROMANICA a devenit partener de dialog social, alaturi de sindicate si Guvern, participand la elaborarea de legi si instructiuni care se refera la industria de profil. Relatia cu organismele guvernamentale (Ministerul Agriculturii, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Sanatatii) a determinat modificarea Codului Fiscal in ceea ce priveste taxele pentru alcoolul folosit in preparatele fitoterapeutice. Prin consultarea specialistilor din domeniul nostru de activitate s-a elaborat Ordinul 244/401/2005, privind prelucrarea, procesarea si comercializarea plantelor medicinale si aromatice, precum si la stabilirea listei plantelor periculoase pentru consumul uman. De asemenea, specialistii din patronat au participat la elaborarea noii legi a plantelor medicinale si aromatice (Legea 239/2010). Reprezentantii patronatului activeaza la nivelul Ministerului Agriculturii, in „Consiliul pe produs” si in Comitetul Tehnic al Plantelor Medicinale si Aromatice si al Produselor Stupului, organisme create pentru organizarea pietei produselor agricole si agroalimentare si suplimentelor alimentare.
Desigur, dupa atata vreme petrecuta cu membrii sai, ramasi fideli, patronatul nostru a devenit, putem spune, o mare familie. Am participat impreuna la greutati, dar ne bucuram tot impreuna si la aniversari, sau la alte evenimente: lansari de produs; lansari de carte a autorilor din asociatie. L-am aniversat pe acad. dr. farm Ovidiu Bojor la implinirea varstei de 80 ani cu pagini festive in revista Planta Romanica, unde au semnat cu aceasta ocazie nume importante din viata noastra sociala precum prof. dr. docent Dumitru Dobrescu-membru correspondent al Academiei Romane, poetul Adrian Paunescu, ing. Stefan Manea-director general HOFIGAL etc. Iar, pentru ca presedintele nostru este un stralucit exemplu de viata lunga, de tinerete fara batranete, noi l-am serbat bucurosi si la implinirea varstei de 90 de ani si il vom serba si la 100.
Iata ca intrebarea din titlu –De ce PLANTA ROMANICA?- isi gaseste pe deplin raspunsul: pentru tot ceea ce a facut si pentru tot ceea ce va face si in continuare prin contributia si creativitatea membrilor sai, a specialistilor, a conducerii acestei organizatii.
Daca v-am convins, va asteptam sa va alaturati noua pentru ca avem nevoie si in continuare de creativitate, de colaborare in acest domeniu de activitate care vine in complementaritate cu solutiile medicale alopate, si care are nobila misiune de pastrare a sanatatii omului de rand de pretutindeni.
Director Executiv – Viorica Petrescu