Te-ai intrebat vreodata de ce doctorii si reclamele TV pun mereu accentul pe importanta unei diete echilibrate?
Nu toate tipurile de vitamina B sunt responsabile pentru aceleasi lucruri. In plus, diferitele tipuri de vitamina B provin de la diferite tipuri de alimente. Vitamina B-12, de exemplu, se gaseste mai ales in carne si produse lactate. B-7 si B-9 (si, intr-o oarecare masura, B-1 si B-2) se gasesc in fructe si legume. Carentele in oricare dintre acestea pot duce la probleme de sanatate. Uneori, un medic va prescrie un supliment, daca crede ca pacientul lui nu obtine suficienta vitamina B din alimentatie.
Anumite categorii ale populatiei, precum adultii in varsta si femeile insarcinate, au nevoie de cantitati mai mari de anumite tipuri de vitamina B. Anumite afectiuni, precum boala Crohn, boala celiaca, HIV, dar si un stil de viata dezordonat – abuzul de alcool, de exemplu, pot duce la o absorbtie slaba a vitaminei B.
Simptomele unei deficiente depind de tipul de vitamina B care iti lipseste. Ele pot varia de la oboseala si confuzie, la anemie sau la un sistem imunitar compromis. Uneori, pot aparea si eruptii cutanate.