Codul de bune practici privind etichetarea si publicitatea suplimentelor alimentare a fost realizat prin consensul celor care fac parte din Patronatul Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare şi reprezintă un ghid in ceea ce priveste etichetarea si publicitatea acestor produse.
Astfel:
- Suplimentele alimentare, nu trebuie să fie prezentate ca fiind pentru uz medical(sunt interzise Mențiunile privind prevenția, tratamentul sau vindecarea bolilor), nici pe eticheta, nici în materialele publicitare sau cele de promovare destinate consumatorului final.
- Afirmațiile care exagereaza calitățile suplimentului alimentar, directe sau implicite, nu sunt acceptate. Comunicările comerciale nu trebuie să folosească cuvinte precum „magic”, „mistic”, „miraculos”, „produsul minune” sau „unic”, precum și sinonime ale acestora.
- Afirmațiile negative sau afirmațiile conform cărora suplimentul alimentar posedă caracteristici speciale, atunci când, în realitate, toate produsele alimentare similare posedă asemenea caracteristici, mai ales evidențiind în mod special prezența sau absența anumitor ingrediente sau/și nutrient, nu sunt acceptate.
- Trebuie să se acorde o deosebită grijă utilizării termenului „natural” sau a altora similari, folosiți, in mod necalificat și fără rezerve, pentru a descrie un produs sau ingredientele sale. Făcut, sau derivat, din surse naturale, ar putea fi o descriere mai adecvată. În comunicarile comerciale pentru produse care combină ingrediente din surse naturale, cu ingrediente sintetice, termenul „natural” trebuie să fie utilizat numai cu referire la ingredientele la care se aplică.
- Pentru un supliment alimentar nu poate fi utilizat cuvântul „nou” pentru o perioadă mai mare de un an de la introducerea pe piață. Pentru a justifica o astfel de descriere, compania trebuie să fie în măsură să demonstreze existența noutății reale în efect, în formulare sau în prezentare.
- Nu se poate face afirmația conform căreia administrarea unui supliment alimentar nu este însoțita de efecte secundare.
- Mențiunile de sănătate sau cele referitoare la remedierea unor semne superficiale ale îmbătrânirii sau ale aspectului general, sunt acceptabile pentru suplimente alimentare, în cazul în care acestea respectă Regulamentul (CE) 1924/2006, Regulamentul (CE) 432/2012, Regulamentul (CE) 563/2013 și alte Regulamente ale Comisiei Europene de modificare a Regulamentului (UE) nr. 432/2012 de stabilire a unei liste de mențiuni de sănătate permise.
- Toate comparațiile trebuie să fie echilibrate, echitabile și argumentate. Comparațiile nu vor denigra pe nedrept sau nu vor discredita un produs concurent, un ingredient sau un tratament. Afirmațiile despre superioritatea unui produs comparativ cu un produs concuurent trebuie să fie susținute de teste comparative directe sau similare.
Pentru a citi tot articolul accesati link-ul urmator: http://www.prisa.ro/etichetarea-si-publicitatea-suplimentelor-alimentare