Vitamina A este o vitamina solubila in grasime, care este, de asemenea, un puternic antioxidant.
Vitamina A joaca un rol esential in mentinerea vederii sanatoase, a functiei neurologice, a pielii sanatoase si are multe alte beneficii. Vitamina A – ca toti antioxidantii – joaca un rol important in reducerea inflamatiei, prin combaterea daunelor provocate de radicalii liberi. O alimentatie bogata in antioxidanti este o modalitate eficienta de a incetini in mod natural imbatranirea.
Antioxidantii precum vitamina A sunt implicati in mentinerea oaselor sanatoase si puternice, in pastrarea sanatatii si luminozitatii tenului si in sustinerea dezvoltarii unui bun sistem imunitar. Unele dintre cele mai bune surse de vitamina A includ: oua, lapte, ficat, morcovi, legume galbene sau portocalii, spanac si alte legume cu frunze verzi.
Care sunt beneficiile suplimentarii alimentatiei cu vitamina A?
Vitamina A este o parte importanta a moleculei de rodopsina, care este activata atunci cand lumina atinge retina si trimite un semnal catre creier, ceea ce duce la vedere, la aparitia imaginii. Beta carotenul, o forma de vitamina A gasita in plante, joaca un rol important in prevenirea degenerarii maculare, principala cauza a orbirii. Asadar, un aport corect de vitamina A ajuta la mentinerea sanatatii ochilor.
Mai multe functii ale sistemului imunitar depind de un aport corect de vitamina A, de aceea aceasta este cunoscuta ca o vitamina importanta cu rol imunitar. Genele implicate in raspunsurile imune sunt reglementate de vitamina A, ceea ce inseamna ca este esentiala pentru combaterea unor afectiuni grave cum ar fi cancerul si bolile autoimune, dar si a bolilor precum gripa sau racelile.
Vitamina A are proprietati antioxidante care neutralizeaza radicalii liberi din organism, adesea responsabili de aparitia leziunilor tisulare si celulare. Vitamina A poate impiedica celulele sa devina hiperactive. Atunci cand sistemul imunitar reactioneaza excesiv la proteinele alimentare, apar alergiile alimentare si, in cele din urma, inflamatiile. Aportul de vitamina A poate ajuta la scaderea riscului de aparitie a anumitor tipuri de alergii alimentare.
Vitamina A este necesara pentru vindecarea ranilor si pentru regenerarea pielii. Aceasta este necesara pentru a forma glicoproteinele, o combinatie de zahar si proteine care ajuta celulele sa se lege impreuna si sa formeze tesuturi moi. Un deficit de vitamina A poate duce inrautatirea aspectului tenului, dupa cum arata studiile care demonstreaza ca vitamina A poate lupta impotriva acneei si poate imbunatati sanatatea pielii.
Potrivit specialistilor, o alimentatie bogata in vitamina A ar putea ajuta la tratarea mai multor forme de cancer, datorita capacitatii vitaminei de a controla celulele maligne din organism. S-a stabilit ca acidul retinoic joaca un rol important in dezvoltarea si diferentierea celulelor, precum si in tratamentul cancerului. Mai multe studii si cercetari se desfasoara in prezent in acest sens.