Despre ficat și funcțiile lui 1,2
Ficatul este cel mai mare organ intern al omului, situat în partea dreaptă a abdomenului, sub diafragm, fiind protejat de coaste.
Este cea mai complexă ”uzină” a organismului care asigură buna funcționare a tuturor celorlate organe ale corpului.
Îndeplinește peste 500 de funcții vitale precum digestie, diverse funcții metabolice, filtrare a sângelui, de luptă împotriva infecțiilor, de stocare de substanțe nutritive.
Ce ROL are FICATUL?
Ficatul acționează ca un filtru pentru alcool și alte toxine, procesează grăsimile și proteinele din alimente și le transformă în energie, stochează vitamine și minerale.
- Ficatul este important în eliminarea deșeurilor și în producția de energie, precum și în lupta împotriva infecțiilor.
- Consumul în exces de alcool, de grăsimi sau infectarea cu virusuri hepatitice înseamnă un stres în plus pentru ficat, determinând apariția de leziuni, cicatrici.
- Ficatul are o capacitate mare de regenerare, dar cicatricile și distrugerea țesutului ficatului pot limita funcționarea lui, pot afecta starea de sănătate și pot conduce la cancer hepatic.
Ce poate afecta FICATUL?
- Consumul îndelungat de alcool în cantități mari poate afecta ficatul, deteriorându-l progresiv și permanent, devenind astfel incapabil să mai funcționeze corespunzător
- Anumite droguri recreaționale, medicamente de uz comun precum paracetamolul, luat în doze mari, împreună cu alcool, dar și medicamente folosite pentru alte boli
- Depunerea de grăsime la nivelul ficatului (boala ficatului gras sau steatoza)
- Infecția cu virusurile hepatitice A, B, C, D, E (cele mai frecvente)
descarca si citeste tot Ghidul Pacientului cu Hepatita C – Diagnostic, Tratament, Monitorizare