Nou medicament aflat in studiu pentru cancerul pulmonar, in Romania
Bolnavii de cancer pulmonar, care au dezvoltat rezistenta la tratamentul clasic, vor avea noi sanse de vindecare cu un nou medicament aflat în stadii avansate de cercetare.
Profesorul doctor Tudor Ciuleanu, de la Institutul Oncologic din Cluj Napoca, a explicat ca noul tratament se adreseaza pacientilor aflati intr-un stadiu avansat al bolii si care dezvolta o mutaţie genetica specifica:
”Acest medicament practic dubleaza supravietuirea fara progresie a bolii fata de chimioterapia clasica si cu toxicitate mult mai redusa si calitatea vietii este mai buna. Deci ar fi toate atuurile pentru a prelua in programul national aceasta molecula. In experienta redusa pe care o am cu această molecula, un singur pacient pana acum, se apropie de doi ani deja cu tratamentul acesta nou”, afirma Tudor Ciuleanu.
Cercetatorii au descoperit noi antibiotice cautand prin microbiomul uman
Majoritatea antibioticelor pe care le folosim astazi au la baza molecule naturale produse de bacterii, si din cauza cresterii tot mai mari a rezistentei la antibiotice, descoperirea unor noi antibiotice este o chestiune foarte importanta. Insa majoritatea bacteriilor nu se dezvolta in conditii de laborator. Si chiar daca se dezvolta, marea parte a genelor care genereaza molecule cu proprietati antibiotice nu se activeaza niciodata.
Cercetatorii de la Universitatea Rockefeller din New York au gasit o cale de a inlatura aceste impedimente. Acestia au folosit metode computationale pentru a identifica genele din genomul unui microb care produc compusi antibiotici si au sintetizat acesti compusi descoperind doua antibiotice noi si foarte promitatoare fara sa cultive nici macar o bacterie.
Initial au descoperit 57 de grupuri de gene, pe care le-au redus la 30. Apoi, prin sinteza de peptide in faza solida, au creat 25 de compusi chimici diferiti. Testand acesti compusi fata de patogenii umani, cercetatorii au descoperit cu succes doua antibiotice foarte apropiate, pe care le-au denumit humimicina A si humimicina B. Acestea s-au dovedit a fi foarte eficiente impotriva bacteriilor Staphylococcus si Streptococcus, care pot provoca infectii periculoase la om si au o tendinta de rezistenta mare la antibiotice. O situatie similara este cea a beta-lactamelor, o clasa de antibiotice cu spectru larg al caror efect se diminueaza pe masura ce bacteriile dezvolta o rezistenta din ce in ce mai mare. Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca una dintre humimicinele identificate ar putea fi folosita pentru a resensibiliza bacteriile fata de beta-lactame. Ei au mai descoperit de asemenea ca aceste doua antibiotice ar putea avea efecte foarte bune impotriva S. aureus (stafilococul auriu).
Exista o speranta din ce in ce mai mare in a descoperi mult mai multe antibiotice. Cercetatorii au inceput sa foloseasca metode pentru a identifica multimea de specii bacteriene din microbiomul uman care ar putea adaposti adevarate comori de molecule – ca sa nu mai vorbim de numarul si mai mare de bacterii al caror genom nu a fost inca secventiat, dar cu siguranta se va intampla in curand.
S-a descoperit sursa fizica a depresiei
Cercetatorii de la Universitatea din Warwick, UK si de la Universitatea Fudan din China au descoperit cauza fizica a depresiei. Studiul lor a aratat ca depresia afecteaza cortexul orbitofrontal lateral, cei care sufera de aceasta afectiune avand un sentiment de pierdere si dezamagire asociat cu lipsa recunostintei din partea celor din jur.
Aceasta parte a creierului care devine activa in lipsa primirii unei recunostinte, este conectata cu partea creierului implicata in sentimentele de sine, provocand senzatii de subapreciere de sine. Depresia este in stransa legatura cu conexiunea redusa dintre zona de recunostinta din cortexul orbitofrontal lateral si sistemele de memorie din creier, ceea ce ii face pe depresivi sa nu se mai concentreze asupra amintirilor fericite.
Aceste noi descoperiri ar putea deschide o usa in tratamentul depresiei, actionand chiar la punctul de pornire al acestei afectiuni, ajutand depresivii sa se deconecteze de la gandurile negative.
Conform prognozelor, depresia ar putea depasi in gravitate bolile cardiovasculare si ar putea ajunge boala majora a omenirii pana in anul 2030.
Un medicament care are la baza un anticorp natural extras de la persoane care nici la 100 de ani nu dau semne de Alzheimer ar putea fi pilula-minune cautata de atatia ani de cercetatori.
Medicamentul, aflat inca in teste, are la baza anticorpul numit aducanumab. Testele de pana acum (realizate atat pe oameni, cat si pe cobai) au aratat ca in grupul caruia i s-a administrat acest medicament, boala a fost oprita din evolutie.
Practic, in cazul pacientilor care au primit cea mai mare doza, depozitele amiloide (cele de care se leaga aparitia bolii) au disparut complet. Se pare ca acest anticorp tinteste exact depozitele amiloide, spun cei implicati in studiu.
Cum iti poate spune parul tau daca risti sa ai accidente cardiovasculare
Starea parului poate indica nivelul de stres la care esti supus si cat de mult te afecteaza, fiind un bun indicator al riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Un studiu publicat recent in revista de specialitate „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” arata ca nivelul hormonului stresului, cortizolul, regasit in firele de par poata arata atat gravitatea starii de nervozitate, cat si predispozitia la infarct miocardic sau la atac vascular-cerebral.
Spre deosebire de analizeze de sange care arata nivelul cortizolului in organism intr-un singur moment, cel al recoltarii sangelui, firele de par supuse testelor medicale pot indica evolutia nivelului de stres chiar si pe perioade de cateva luni.
Analizarea firelor de par ar putea oferi informatii pretioase medicilor cu privire la riscul de a avea un infarct sau un atac vascular-cerebral in cazul persoanelor predispuse la boli cardiovasculare.