Infectiile fungice pot afecta pielea, parul dar si unghiile. Infectiile unghiilor sunt des intalnite mai ales la persoanele susceptibile. Unghiile se decoloreaza, devin inestetice si chiar dureroase. De obicei aceste infectii se trateaza cu medicatie dar dureaza chiar si cateva saptamani, luni sau ani. Infectia se instaleaza treptat afectand mai des unghiile de la picioare decat cele de la maini.
Cauzele si factorii de risc ai infectiilor fungice
Infectia fungica a unghiei poate aparea in urma raspandirii unei infectii a pielii. Unul dintre factorii de risc majori este micoza piciorului, o infectie a degetelor de la picioare. Daca nu este tratata, infectia se raspandeste la unghiile de la picioare. In urma scarpinarii, ea se raspandeste si la unghiile de la maini. Predispuse la infectie sunt unghiile deteriorate. Spalatul in exces poate afecta stratul protector de piele de la baza unghiei. Astfel ciuperca patrunde in unghie si o infecteaza. Persoanele care traiesc in regiuni calduroase si umede si cele care fumeaza sunt de asemenea supuse riscului. Rosul unghiilor si unghiile artificiale pot creste riscul infectiilor fungice ale pielii.
Persoanele cu afectiuni cronice pot capata acest tip de infectie. Printre acestea se numara cei care sufera de:
-
- diabet
- psoriazis
- circulatie proasta a sangelui la nivelul mainilor si al picioarelor
- sistem imunitar slabit, de exemplu cei care sufera de SIDA sau cancer
- stare generala proasta de sanatate
Fumatorii au un risc ridicat de infectie fungica. Circulatia sangvina se deterioreaza din cauza fumatului pe termen lung. Uneori cauza infectiei nu este cunoscuta, o persoana sanatoasa putand manifesta aceasta infectie in urma contactului cu o alta persoana deja infectata.
Simptome
Infectiile fungice ale unghiei pot afecta una sau mai multe unghii. In stadiu incipient, infectia nu este dureroasa. Unghia pare ingrosata avand o culoare galben-verzuie. De obicei, acesta este singurul simptom. In unele cazuri situatia se inrautateste, aparand pete albe sau galbene pe unghie. Acestea sunt zone in care unghia se desprinde de pielea de dedesubt (patul unghial). Uneori, intreaga unghie se desprinde. Unghia devine moale si crapa sau casanta si se rupe. Pielea din jurul unghiei devine rosie, dureroasa si cu senzatie de mancarime. Poate sa para si solzoasa. Daca nu este tratata, infectia poate distruge unghia si patul unghial si poate provoca durere.
Organisme care cauzeaza infectia fungica a unghiei
- Dermatofite –Trichophyton rubrum sau Trichophyton mentagrophytes reprezentand 90% dintre cazuri.
- Epidermophyton spp. si Microsporum spp. sunt alte organisme care pot provoca infectia.
- Aproximativ 8% dintre infectii sunt cauzate de levuri precum Candida albicans sau Malassezia furfur.
Infectii bacteriene secundare
Infectiile fungice ale unghiei pot evolua catre infectii bacteriene suprapuse. Acestea sunt extrem de dureroase si pot forma puroi. In cazuri rare (mai ales la diabetici) infectia se poate localiza sub piele sau in os.
Diagnostic
Diagnosticul este de obicei clinic insa testele pot fi de ajutor in detectarea tipului de ciuperca a unghiei. O proba de unghie este trimisa la laborator pentru examinare la microscop. Proba este colorata cu o solutie speciala si se aseaza pe lamela microscopica pentru detectarea organismelor. Anatomia unghiei ajuta la determinarea altor cauze ale decolorarii unghiei, cum ar fi psoriazisul.
Oricum, doar 20-50% dintre unghiile decolorate sunt infectate cu un dermatofit.
Restul infectiilor sunt cauzate de:
- eczema
- unghii deteriorate
- alte afectiuni cum ar fi Lichen planus
- psoriazisul unghiilor
- igiena precara a piciorului
- infectii bacteriene
- boli tiroidiene, diabet etc.
- Reactii la tratamente medicale
Tratament
Ratele de vindecare cu tratamentele antifungice disponibile in prezent sunt in jur de 60 – 80% iar tratamentul dureaza pana la cateva luni, mai ales in cazul unghiilor care cresc greu. Multe persoane aleg sa nu urmeze un tratament daca nu au simptome sau daca acestea sunt minime. Cu toate acestea, tratamentul este recomandat daca simptomele se complica sau exista o afectiune cronica.
Lac de unghii antifungic
Aceste lacuri de unghii care contin agenti antifungici sunt indicate persoanelor care refuza tratamentul oral cu pastile. Lacul de unghii nu este la fel de eficient ca pastilele. Unghiile de la mana necesita cam sase luni de tratament iar unghiile de la picioare necesita pana la 12 luni. Lacurile de unghii contin 5% amorolfina care are cea mai buna capacitate de patrundere in unghia afectata.
Preventie
Pentru a preveni infectia fungica, picioarele trebuie ingrijite, uscate si pielea trebuie lasata sa respire. Trebuie evitate toaletele comune si mersul descult in incinta piscinelor si a dusurilor comune.
Cum putem reduce riscul de infectie unghiala:
- Mentineti o igiena corespunzatoare a mainilor si picioarelor
- Purtati incaltaminte adecvata confectionata din materiale naturale si sosete din bumbac
- Taiati unghiile scurt – nu imprumutati unghiera sau forfecuta altor persoane
- Nu folositi prosoape la comun
- Inlocuiti incaltamintea care ar putea fi contaminata cu ciuperci
Instrumentele de la saloanele de cosmetica pot fi uneori o sursa de infectie fungica. Daca mergeti regulat la salon, asigurati-va ca instrumentele sunt sterilizate.
Alte moduri de ingrijire in timpul tratamentului
Pe masura ce tratamentul da rezultate, unghia sanatoasa creste la baza celei afectate. Unghia infectata incepe sa creasca in afara si poate fi taiata. Picioarele trebuie mentinute curate si uscate. Este indicata folosirea doar a sosetelor din bumbac si evitarea pantalonilor stramti. Unghiile trebuie taiate periodic iar pentru cele infectate trebuie folosita o unghiera separata. Daca folositi dusuri sau toalete comune, purtati papuci.
Indepartarea unghiei pe cale chirurgicala
Unii pacienti au nevoie de interventie chirurgicala pentru indepartarea unghiilor afectate. Dupa aceasta interventie, unghia ramasa este supusa unor tratamente cu produse chimice pe baza de solutie care contine uree in proportie de 40–50%.